De ministers van Financiën van de eurolanden zouden zaterdag tijdens een telefonisch overleg de ,,basis voor onderhandelingen” met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben gelegd, aldus de krant. Het overleg diende als voorbereiding van de vergadering van de ministers maandag in Brussel. Dan moeten zij het eens zien te worden over de uitbetaling van de volgende tranche hulpleningen voor Griekenland.

Vorige week mislukte een vergelijkbaar overleg, vooral omdat het IMF en de eurolanden het niet eens werden over het tempo waarin de Griekse schuldenlast tot houdbare proporties moet worden teruggebracht.

Betere uitgangspositie

Het IMF vindt dat de eurolanden een deel van hun vorderingen op Griekenland moeten schrappen om dat land een betere uitgangspositie te geven. Veel eurolanden, waaronder Duitsland en Nederland, laten publiekelijk echter keer op keer weten daar niets in te zien.

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde zondag dat het IMF en de Europese Centrale Bank (ECB) aandringen op een kwijtschelding van de helft van alle Griekse schulden. Daardoor zou de Griekse schuldenlast in 2020 kunnen dalen tot 70 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Zo’n forse ‘haircut’ zou volgens het IMF en de ECB onvermijdelijk zijn, om Griekenland op termijn weer de kans te geven op eigen benen te kunnen staan.

Schuldverlichting

Vorige week zou een voorstel voor schuldverlichting in 2015 zijn besproken door de Europese ministers. Op dat moment zou ook de Duitse minister Wolfgang Schäuble hebben laten doorschemeren niet geheel tegen zo'n plan te zijn. Dit werd later echter weer ontkend door Berlijn. Door de grote weerstand tegen de voorstellen voor schuldverlichting zal zo'n plan maandag niet op tafel komen, aldus Die Welt.

De euroministers spreken maandag wel over andere mogelijkheden om de financiële problemen van Griekenland te verlichten. Zo is het een optie om de rente op eerder verleende noodkredieten te verlagen, kan de Europese Centrale Bank besluiten af te zien van winsten op zijn Griekse obligaties en kan Griekenland in staat worden gesteld een deel van zijn eigen schulden tegen dumpprijzen in te kopen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl